Неизвестни писма, разменени между лидерите на Русия и Франция по

...
 Неизвестни писма, разменени между лидерите на Русия и Франция по
Коментари Харесай

Извадиха неизвестни писма Сталин – Шарл дьо Гол

 

Неизвестни писма, разменени сред водачите на Русия и Франция по време на Втората международна война Йосиф Сталин и Шарл дьо Гол, бяха извадени в Деня на успеха от съветската медия „ Аргументи и обстоятелства “. Те са свързани с преписка за " Нормандия-Неман " - известната френска ескадрила от изтребители, която се бори на съветския фронт. Френските водачи летят на руски изтребители " Як ", имат изпълнени над 5000 задачи и са свалили 273 немски самолета. Твърди се, че немският фелдмаршал Вилхелм Кайтел персонално издал заповед: " Всеки хванат френски водач неотложно да се екзекутира ".

Идеята френски водачи да се борят на съветския фронт е на военачалник Дьо Гол. Планът на индивида, който управлява френската опозиция против нацистите, е утвърдена от препоръките през ноември 1942 година. Нормандската ескадрила, както я назовават първоначално, стартира да работи през март 1943 година и в началото има 14 водачи. По-късно, за достиженията в борбата за освобождението на Беларус и Литва, Сталин добавя името ѝ с " Неман " в чест на едноименната река. Скоро ескадрилата се разраства, с цел да се трансформира в полк.

От първичния състав на групата оцеляват единствено трима водачи, а общо стотина французи се борят в полка " Нормандия-Неман " у а по-късно получават купо руски оценки.

Руската медия през днешния ден изнася документи – писма сред Сталин и Дьо Гол, в които се разказва по какъв начин се взема решение ориста на френските водачи след Деня на успеха.

В тях се твърди, че още на 2 декември 1944 година по време на диалог с френския президент Сталин го попитал дали има разполагаем задоволително летци. Генералът му дава отговор, че има малко, а други се нуждаят от образование. След това Сталин му предлага да върне френските летци от Съюз на съветските социалистически републики,, само че френският държавен глава дава отговор „ дано останат, с цел да бъдат потребни там за общото ни дело “.

Ситуацията обаче внезапно се трансформира през май 1945 година, когато се оказало, че френските летци отхвърлят всеобщо да се запишат в полка, защото са изморени от войната и са обезпокоени от слуховете, че ще ги изпратят да водят война с Япония. Тогава Шарл дьо Гол написа още веднъж на Сталин с молба да върне френските летци в родината, на което руснакът се съгласява с думите: Нека това е скромният подарък на Съветския съюз за авиацията на Франция и знак на дружбата сред двата народа.

Препратката към полка " Нормандия-Неман " през днешния ден не е инцидентна. По време на войната Сталин е знаел, че тандемът Лондон-Вашингтон се нуждае от противотежест и по тази  тази причина Кремъл поддържа генерала. Пилотите от " Нормандия-Неман " символизират на фронта поддръжката на Сталин за Дьо Гол.

Затова и съветските историци постоянно намират мотив да напомнят, че методът на Сталин към генерала и Франция е значим за Париж. А когато войната завършва, Франция се оказва измежду силите победителки. Подкрепата на Сталин пък обезпечава мястото на Франция в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, макар че в първичния проект на президента на Съединени американски щати Франклин Рузвелт за основния орган на Организация на обединените нации, Франция не участва.

След провалянето на нацизма, " Нормандия-Неман " остава значим знак на съветско-френското съдействие макар студената война, като припомня за обстоятелството, че " Съюз на съветските социалистически републики има поддръжка в западния буржоазен свят ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР